Skip to main content

Posts

Jejak Seseorang Tanpa Mereka Sedari

Pernah tak rasa nak tahu lokasi seseorang tanpa mereka sedar? Mesti pernah kan. Tapi sayangnya apa yang kita boleh buat adalah hanya dengan meminta mereka sendiri menghantar lokasi mereka. Selalunya melalui aplikasi Whatapp. Jika mereka tidak mahu mengongsikan lokasi mereka? Tak boleh la nak tahu kan.
Jadi hari, saya akan mengongsikan cara nak “track” seseorang dengan mudah dan ada kemungkinan besar mereka tidak perasan bahawa telah mengongsikan lokasi mereka. Caranya adalah dengan menggunakan alamat IP mereka.  PENAFIAN: ARTIKEL INI ADALAH HANYA UNTUK TUJUAN PEMBELAJARAN SAHAJA.  ADMIN TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEGALA APA YANG BERLAKU. 
Apa pula tu alamat IP? IP adalah singkatan kepada “Internet Protocol”. Fungsinya adalah untuk melabel kan peranti pintar anda di alam internet. Kita boleh bayangkan macam ni.
Apabila anda melayari laman sesawang seperti Youtube.com dan klik pada satu video, anda menghantar satu “request” kepada pangkalan data Youtube yang menyatakan bahawa and…

5 Drone Budget yang Anda Patut Cuba

Drone merupakan satu gadget kegilaan ramai pada masa kini. Sama ada untuk rakaman profesional mahupun sekadar sebagai hobi. Namun begitu harga drone begitu mahal jika mahukan spesifikasi yang profesional. Antara drone yang mempunyai minimum standard adalah DJI Spark keluaran syarikat DJI mempunyai harga normal RM1500.
Dalam artikel ini, saya tidak bercakap mengenai drone harga beribu – ribu ini tetapi saya memberi cadangan alternatif untuk menggantikan drone profesional ini. Drone yang saya senaraikan di bawah mempunyai rakaman HD dan sesuai untuk tahap permulaan. Harga yang ditawarkan amatlah berpatutan.
JJRC ELFIE DRONE 




TIANQU XS809W RC Quadcopter



JJRC H37 ELFIE 



BABY  ELFIE JJR



EACHINE E58 





Kelima lima drone di atas mempunyai spesifikasi yang lengkap sebagai permulaan penggemar drone. Harga yang ditawarkan amatlah berpatutan dan anda patut mencubanya. Anda boleh membuat pembelian atas talian dengan menekan BUY NOW. 





3 Gaming Pad Terbaik 2018

Siapa yang tidak main game dalam telefon pintarkan? Baik lelaki ataupun perempuan. Rata – rata pengguna telefon pintar mempunyai setidak-tidaknya satu game dalam telefon pintar mereka. Antara game yang paling popular masa sekarang adalah Player Unknown Battleground (PUBG) dan Rule of Survival (ROS). Berdasarkan Google play store, game PUBG mencatat jumlah download sebanyak 50 juta dan ROS pula dengan 10 juta. Wow. Banyakkan tu.
Untuk permain digital seperti ini, tentulah seronok jika bermain menggunakan gamepad. Gamepad membatu anda dalam meningkatkan cara pengawalan avatar dalam game tersebut.
Berdasarkan tajuk artikel ini, saya akan berkongsi3 gamepad yang terbaik.
Wee Gamepad



IPEGA 9068


IPEGA PG 9083


Semua gaming pad yang saya senaraikan berfungsi dengan baik untuk kedua - dua telefon pintar IOS dan Android. Harga yang ditawarkan tidaklah sebegitu mahal dan amat bersesuaian dengan spesifikasi yang ditawarkan. Anda boleh membuat pembelian dengan menekan butang BUY NOW. Selamat bergaming…

Xiaomi Mi Band 2: Selepas 3 Bulan

Xiaomi Mi Band 2 adalah sebuah jam pintar buatan syarikat dari China iaitu Xiaomi. Ia dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri menarik seperti step counter, heart rate monitor dan sleep tracker. Jam pintar ini sesuai untuk aktiviti - ativiti lasak dan fitness. Selepas tiga bulan penggunaan, ini adalah review saya. 
Apa dalam kotak


Xiaomi Mi band 2 di datangkan dengan jam pintar Xiaomi Mi Band 2, kabel pengecas dan manual penguna.
Design dan body make


Direka dengan rubber strap, Mi Band 2 sememangnya tahan lasak. Design Mi Band 2 tidaklah memberikan penampakan mewah seperti Apple watch atau Samsung Gear, tetapi jam pintar memberikan rasa yang selesa semasa dipakai. 
Mi Band 2 mengunakan 0.42-inch paparan OLED yang terang dan berbentuk bujur. Paparan ini dapat memaparkan kandungan dengan jelas walaupun di bawah cahaya yang terang. Terdapat satu control button di bahagian hadapan. Control button mempunyai sensitivti yang tinggi dan dapat diaktifkan dengan sentuhan yang lembut. Dibahagian ba…

Xiaomi Black Shark: Gaming Phone Pertama Keluaran Xiaomi

Xiaomi Black Shark
Xiaomi Black Shark telah diumumkan pelancarannya pada April 2018. Semenjak itu, syarikat Xiaomi secara rasminya mempunyai gaming phone tersendiri. Telefon pintar ini bukanlah calang – calang, ia mampu bertanding dengan gaming phone popular yang lain seperti gaming phone keluaran Razer. Mari lihat reka bentuk dan spesifikasi telefon ini.   

Tentang Xiaomi Xiaomi adalah syarikat milik persendirian yang membangun dan menjual telefon pintar yang menjalankan sistem peranti Android. Xiaomi juga membangunkan gadget – gadget yang lain seperti televisyen , pembersih udara, dan tablet. Menggunakan user interface yang tersendiri ; MIUI, Xiaomi mempunyaikeistimewaan tersendiri dalam mereka bentuk perisian mereka. Apa dalam kotak?Didatangkan dengan telefon pintar Xiaomi Black Shark dan asas yang lain; power adapter, kabel pengecas USB type C, type C kepada AUDIO adapter, silicon phone case dan manual pengguna. Xiaomi Black Shark juga didatangkan dengan Bluetooth joystick buatan X…

5 Gadget Keperluan Raya

Sudahkan anda membuat persediaan dalam menyambut Syawal? Baju, kuih raya, dekorasi rumah dan sebagainya. Jika ya, baguslah tetapi anda mungkin terlepas tentang gadget anda. Di bawah ini saya telah menyenaraikan lima gadget keperluan raya. Selamat membaca.
Tripod



Antara agenda terbesar dalam menyambut Syawal semestinya mengambil gambar. Tripod amatlah membantu kerana ianya berfungsi sebagai phone holder atau tepat letak untuk telefon dan kamera anda. Dengan penggunaan tripod ini, ianya membolehkan anda mengambil gambar secara keseluruhan memandangkan tiada sesiapa yang perlu menjadi photographer.
Monopod



Kepada mereka yang suka berswafoto, monopod adalah sesuai untuk keperluan anda. Dengan alat ini, anda akan mengalami pengalaman swafoto yang menarik
X CAM Phone Gimbal




Phone gimbal adalah alat anti gegaran untuk telefon anda. Anda boleh merakam dengan tanpa sebarang masalah geraran dengan alat ini. X CAM Phone Gimbal amatlah sesuai untuk penggemar photo shotting.
Power Bank



Rata-rata pengg…